Skully Care – Makkelijk en snel het hoofdje van je baby meten.  

Er is mooi nieuws in kinderfysiotherapie land, namelijk Skully Care! In deze blog vertel ik je alle ins en outs over deze fantastische nieuwe manier van meten van het hoofd van je je baby.

Misschien heb je het wel eens gezien toen je baby of de baby van een kennis onder behandeling was bij een kinderfysiotherapeut. Als een baby een fors afgeplat hoofdje heeft wordt vaak het hoofdje gemeten om goed in de gaten te houden of de behandeling effectief is. (Eerst werd dit ook vaak gedaan om te kijken of de baby een helmpje nodig had, maar hierover in een later blog meer.) In deze blog vertel ik je hoe een afgeplat hoofdje bij een baby kan ontstaan.

De kinderfysiotherapeut doet een zacht bandje om het hoofd van je baby, deze moet even uitharden. Dan worden er met een zwarte stift streepjes op gezet en daarna gaat het bandje met de fysio mee naar de praktijk. Met dit bandje is er een soort mal gemaakt van de vorm van het hoofd van je baby. [1]  [2] [3]

In de praktijk berekent de kinderfysiotherapeut aan de hand van lijnen en formules de mate van afplatting van het hoofdje van je baby. Dit is de korte samenvatting, de lange versie is dat dit in totaal ongeveer een uur duurt en dat is best een hele tijd!

Een nieuwe manier om het hoofdje van je baby te meten

Nu is er iets nieuws: met behulp van een speciale app maak je een foto van het hoofd van de baby, waarna binnen 5 minuten de uitslag binnenkomt op de telefoon van de kinderfysio. Hoe gaaf is dat?! Behalve dat het veel sneller is, is het ook veel minder intensief voor zowel de baby, de ouders als voor de kinderfysio, win-win-win dus. Deze nieuwe manier van meten heet Skully Care.

Hoe werkt Skully Care?

  1. Je doet een speciaal mutsje op bij je baby.
  2. De kinderfysio maakt een foto via de speciale Skully Care app.
  3. De foto wordt ge-upload naar de Skully Care database.
  4. Binnen enkele minuten ontvangt de kinderfysiotherapeut de uitslag op zijn of haar telefoon.
  5. Via de app kan de fysio de uitslag direct met je delen.
  6. Ook eventuele oefeningen kunnen heel makkelijk via de app gedeeld worden.

Klinkt te goed om waar te zijn? Dat dacht ik eerst ook, maar het werkt echt super! Deze foto’s zijn gemaakt tijdens het meten en mogen met toestemming van ouders met jou gedeeld worden.

Ook benieuwd of je baby een (licht)afgeplat schedeltje heeft? Maak nu een afspraak voor een Baby APK. Tijdens de Baby APK check ik jouw kleintje van top tot teen, maak ik een meting van zijn hoofdje én kijk ik naar de ontwikkeling van de motoriek bij baby.

Heeft je baby een afgeplat hoofdje of heb je een verwijzing voor kinderfysiotherapie van het consultatiebureau, de huisarts of de verloskundige? Dan kom ik graag bij je langs voor Baby fysio!

Bronnen

[1]P. H. L. v. A. LA van Vlimmeren, „Torticollis ans plagiocephaly in infancy: Therapeutic strategies,” Pediatr Rehabil, nr. 6, pp. 40-46, 2006.
[2]T. T. L. v. A. LA van Vlimmeren, „Plagiocephalometry: a non-invasive method tot quantify assymetry of the skull; a reliability study,” Eur J Pediatr, nr. 165, pp. 149-157, 2006.
[3]L. v. V. D. C. LNA van Adrichem, „Validation of a simple method for measuring cranial deformaties (Plagiocephalometry),” J Cariofac Surg, nr. 19, pp. 664-668, 2008.