Heeft je baby een afgeplat hoofd? Dan kan het bijna niet anders dan dat je kleine ook een voorkeurshouding heeft. Misschien heb je Google of de kinderfysiotherapeut al bezocht en weet je er inmiddels al het één en ander van. Weet jij bijvoorbeeld al hoe het komt dat je baby een afgeplat hoof heeft gekregen?

baby 6 weken heeft afgeplat hoofd

Hoe ontstaat een afgeplat hoofd bij een baby?

Meestal ontstaat een afplatting van het hoofd van een baby door een voorkeurshouding. [1] In deze blog leg ik je precies uit wat dit is. Niet alle baby’s die een voorkeurshouding hebben krijgen ook een afgeplat hoofdje, maar vaak zien we het wel samen voorkomen. Hoe komt dat? Als een baby een voorkeurshouding heeft, ligt hij meer dan 75% van de dag met zijn hoofd naar één kant (of in het midden). Een baby maakt dus vaak veel liguren op één kant. Omdat het schedel van een baby nog relatief zacht en dun is vervormt deze vrij makkelijk.

Afplatting aan de achterkant of zijkant van het hoofd

Zoals je eerder las zijn er verschillende soorten voorkeurshouding: een voorkeur voor een zijkant en een voorkeur voor het midden. Het gevolg van een voorkeur in het midden is vaak een afplatting aan de achterkant van het hoofd. Als je baby een voorkeurshouding naar links of naar rechts heeft ontstaat er een afvlakking aan de zij-achterkant van diezelfde kant. Dus. Een voorkeurshouding naar rechts geeft een afplatting aan de rechter-achterzijde van het hoofd.

Onderzoek bij een afgeplat babyhoofdje

Als je baby een afgeplat schedel heeft of begint te ontwikkelen is het belangrijk een specialist te bezoeken. Vaak is dit het consultatiebureau of de kinderfysiotherapeut. Zij onderzoeken de vorm van het hoofdje van je baby heel nauwkeurig. [5] Dit kan op verschillende manieren. Door goed te kijken en voorál door te meten brengt de kinderfysiotherapeut de vorm van het hoofd van je baby precies in beeld.

Door te kijken naar de vorm van de schedel van de baby kun je dit indelen in verschillende klassen. [2] Bij de laagste mate van afplatting heeft alleen de schedel van de baby een afplatting. In de ergste klassen zie je ook vervorming van de schedel aan de voorkant, oogkassen en oren. Je snapt, hoe erger de afplatting, hoe groter de impact op het gezicht van de baby. De mate van afplatting kan ook gemeten worden. Hoe dat in zijn werk gaat vertel ik je in deze blog.

Wat zijn de gevolgen van een afgeplat schedel bij een baby?

Hoewel een afgeplat hoofdje er bij een baby op het eerste gezicht misschien ernstig uitziet is dit het in vele gevallen gelukkig niet! Als de afplatting is ontstaan door een voorkeurshouding en je weet zeker dat er niets anders aan de hand is, heeft de afplatting enkel invloed op het uiterlijk van je baby. Het is dus niet zo dat bijvoorbeeld de hersenen minder ruimte hebben om te groeien door een afplatting.

Wel werden er in verschillende studies bij een deel van de kinderen met een afgeplat hoofd een tijdelijke, milde achterstand in de ontwikkeling gezien. [3] [4]

Kun je een afplatting van het hoofdje voorkomen?

Ja en nee. Het antwoord op deze vraag is dus niet eenduidig. De overgrote meerderheid van de afgeplatte hoofden bij baby’s kan voorkomen worden met oefeningen. Bij het CJG vind je hier een informatiefolder over. Nog meer weten over het voorkomen en verminderen van een voorkeurshouding? Dan is dit e-book wellicht iets voor jou!

Belangrijk!
Twijfel je over de oorzaak van de afplatting? Lukt het je niet een voorkeurshouding te doorbreken en blijft je baby dezelfde kant opkijken? Schakel dan het consultatiebureau of de kinderfysiotherapie in.

Maak nu een afspraak voor Babyfysiotherapie en ik kom bij je langs!

e-book voorkeurshouding baby oefeningen

Bronnen

[1]L. v. Vlimmeren, Y. v. d. Graaf, M. Boere-Boonekamp en e. al, „Risk factors for developmental plagiocephaly at birth and at seven weeks of age. A prospective cohort study.,” Pediatrics, nr. 119, pp. 408-418, 2007.
[2]L. Argenta, „Clinical classification of positional plagiocephaly,” J Craniofac Surg, nr. 15, pp. 368-72, 2004.
[3]R. Kordestani en J. Panchal, „Neurodevelopment delays in children with deformational plagiocephaly,” Plast Recontr Surg, nr. 118, pp. 808-809, 2006.
[4]B. Hutchison, A. Stewart, T. d. Chalain en e. al, „Serial Developmental assessments in infants with deformational plagiocephaly,” J Pediatri Child Health, nr. 48, pp. 274-278, 2012.
[5]L. v. V. D. C. LNA van Adrichemn, „Validation of a simple method for measuring cranial deformaties (Plagiocephalometry),” J Craniofac Surg, nr. 19, pp. 664-668, 2008.