Welke draagdoek of draagzak is het beste voor mijn baby?

Deze vraag krijg ik als draagconsulente regelmatig. En ik snap het. Natuurlijk wil je het beste voor jouw baby, dus ook de beste draagdoek of draagzak. In deze blog neem ik je stap voor stap mee, zodat jij uiteindelijk kiest voor de, voor jou perfecte, manier van dragen.

In deze blog gaan we in op de volgende vragen:
Wie gaat er dragen
Heb je voorkeur voor een draagdoek of draagzak?
Hoe oud is jouw kindje als je start met dragen?
Wat is je budget?
Kom je er niet uit
Een draagconsult plannen.

Voor het zoeken naar de perfecte draagdoek of draagzak moet je jezelf de volgende dingen afvragen:

Wie gaat er dragen? Ben jij dit alleen, of ook jouw partner?

Een draagdoek of draagzak zoeken is al aan flinke klus voor één persoon, het heeft heel veel te maken met persoonlijke voorkeuren. Gaan jullie samen dragen is het handig om alvast met elkaar in gesprek te gaan. Waar ligt jullie voorkeur: een draagdoek of een draagsysteem? Wat is de leeftijd en lengte van jouw kindje? Wat is jullie lengte en lichaamsbouw? Afhankelijk van jullie persoonlijke voorkeuren vallen er al heel veel opties af. En dat is fijn, zo kom je sneller bij een passende draagmethode.

kinderfysiotherapie lopikerwaard Joyce Zwijnenburg

Heb je voorkeur voor een draagdoek of een draagsysteem?

Dit is misschien wel de meest persoonlijke vraag, maar wel heel bepalend voor de zoekrichting voor jouw perfecte draagmethode. Hier geldt: alles is goed, er is geen beter en geen beste!

Het grootste voordeel van een draagdoek: je vormt de doek altijd om het lichaam van jouw kleintje heen, het past altijd
Het grootste voordeel van een draagsysteem: het is snel, klik klik en je bent good to go.

Uiteraard zijn er nog vele meer voor-en nadelen die je mee neemt in de overweging voor een bepaalde draagmethode. Hier kom ik in een ander blog op terug.

Hoe oud is je kindje als je start met dragen?

Dragen kan middels ergonomisch dragen in principe vanaf dag 1. Omdat je een draagdoek altijd om het lichaam van je baby of kindje vormt kun je deze van dag 1 tot ver in de peutertijd dragen. Ook bestaan er ergonomische dragers die je vanaf dag 1 kunt gebruiken. Omdat ergonomische dragers op lengte (en soms gewicht) van jouw kindje gaan maak je automatisch een voorselectie.

Wat is je budget voor een draagdoek of draagzak?

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Letterlijk. Alle kleuren van de regenboog, prachtige patronen, knoopjes, gespjes, mixen van materialen. You name it. Van high end merken tot prachtige preloved draagdoeken, voor elk budget is er voldoende te vinden.

Bepaal vooraf je budget, dit maakt het zoeken vele malen makkelijker. Immers: je bepaald ook vooraf of je bij de Hema binnenstapt op de lokale boutique… Dit geldt hetzelfde voor draagdoeken en draagzakken. Zoveel mensen, zoveel wensen en alles kun je vinden!

Wist je dat je bij Groen – Baby en Kind al preloved draagdoeken kunt vinden vanaf €20,-?! Neem snel een kijkje in de webshop om te zien of jouw nieuwe favoriete draagdoek er tussen staat.

Kom je er niet uit?

Dan kan ik je van harte adviseren contact op te nemen met een gecertificeerd draagconsulente. Zij kunnen met jou meedenken en vaak ook met jou meekijken. Wist je dat iedere draagconsulente draagdoeken heeft om mee te oefenen? Daarnaast zijn er tal val draagconsulenten en doekenbibs waar je diverse draagsystemen kunt passen. Op de pagina van de Vereniging van Draagdoekconsulenten vind je een gekwalificeerde consulente bij jou in de regio.

Zo kom je er pas echt achter wat voor jou/ jullie de beste draagdoek of draagzak is!

Vind je het leuk om te weten hoe het dragen met een draagdoek of draagzak bijdraagt aan een prikkelverwerking bij jouw baby? Download dan nu het gratis e-book ’10 tips voor een blije, ontspannen baby’.

Direct een draagconsult plannen?

Dat kan natuurlijk ook! Lees alles over het draagconsult en maak een afspraak via deze pagina.