Het borrelt al jaren, maar nu moest het er toch maar eens van komen. In deze serie blogs wil ik veelbesproken kinderspeelgoed en babymaterialen met jullie bespreken. Ik zal dit doen aan de hand van mijn kennis over de motorische ontwikkeling van baby’s en kinderen en de sensorische informatieverwerking (prikkels). Want als ouders wil je tocht de beste keuze maken voor jouw baby?

In deze serie blogs zal ik je niet vertellen wat je wel of niet moet kopen voor jouw kindje, maar ik vraag je wel om kritisch na te denken over de producten die je aanschaft. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Laat het me vooral weten!

Ontwikkeling van de motoriek van een baby

Laten we beginnen bij het begin. Bewegen, we noemen dit ook wel motoriek. Jouw baby begint al in je buik met bewegen, al vanaf de 8e week van de zwangerschap. [1] Dit zijn natuurlijk nog heel primitieve en niet bewuste bewegingen. Gedurende de zwangerschap worden de bewegingen steeds uitgebreider. We noemen deze bewegingen general movements. Van deze onwillekeurige bewegingen zijn er 3 fasen, de laatste fase duurt tot 2 tot 3 maanden na de uitgerekende datum. [2] [3]

Na deze fase start de fase van de ‘bewuste motoriek’. Jouw baby gaat glimlachen, het hoofd draaien en stabiliseren, reiken, grijpen en steeds meer. Het basisprogramma voor de ontwikkeling staat vast. Zo zullen alle kinderen* gaan grijpen, rollen, zitten en staan. De manier en het tijdstip waarop een kind dit ontwikkelt zijn veel variaties. [4] [5]

In het figuur hiernaast zie je op welke leeftijd mijlpalen zoals rollen, gaan zitten en los lopen spontaan ontstaan.

Met de nadruk op spontaan.

Bumbo: ‘Het stoeltje is ontworpen voor baby’s tussen de 3 en 12 maanden oud die niet zelfstandig rechtop kunnen zitten 

de floor seat kan niet lang gebruikt worden.’ [6]

Ik wil je vragen om deze beschrijving eens bovenop de tabel te leggen die hierboven staat.

Er is een logische opbouw in de ontwikkeling van de motoriek van baby’s. Eerst wordt de stabiliteit van de nek beter. En baby kan dan draaien met zijn hoofd en het steeds beter stabiliseren. Van boven naar beneden ontwikkelt de stabiliteit van de wervelkolom. Om de kunnen zitten moet je controle hebben over de hele rug. Je snapt dat een baby van 3 of 4 maanden dit niet kan. Samengevat. Het is dus niet ‘natuurlijk’ dat een baby van deze leeftijd al zit!

Moet je het dan wel willen?

Bumbo: ‘Toch is deze toch van onschatbare waarde tijdens de ontwikkeling van uw baby, zeker wanneer hij of zij nieuwsgierig is naar de omgeving en liever rechtop zit dan op de grond ligt.’ [6]

Gelijktijdig met de ontwikkeling van de motoriek ontwikkelen ook de sensorische en cognitieve functies en vaardigheden. [7] Deze ontwikkelingen ondersteunen en stimuleren elkaar. Ze lopen prachtig naast elkaar. Hieronder geef ik een voorbeeld van hoe dit er in de praktijk uit kan zien.

Een baby gaat vanaf een maand of 4 a 5 diepte zien. Dit is ook ongeveer de leeftijd dat baby’s gaan rollen. That makes sense. De baby ligt op zijn rug en speelgoed ligt naast hem/haar, hij of zij wil dit pakken. De baby ziet het speelgoed (sensorisch) en wil (cognitief) het hebben. Hierdoor wordt hij/zij uitgedaagd om het speeltje te leren pakken, ook als hij of zij dit nog niet kan. Hiermee wordt de motorische ontwikkeling gestimuleerd.

Bumbo Floor Seat zitten baby

Zodra de baby kan rollen kan hij kiezen of hij wel of niet op zijn buik of rug ligt. Dit vergroot de wereld van de baby enorm! De baby ziet veel meer en kan in verschillende posities de wereld ontdekken. En belangrijk ook: hij/ zij kan er ook voor kiezen om er weer uit te gaan en zich af te sluiten (prikkels doseren en verwerken).

Wanneer wel een Bumbo Floor Seat?

Onderstaande reviews vond ik op bol.com. [8] Deze laten wat mij betreft precies zien waarom een soortgelijk zitje wél wenselijk kan zijn. Er zijn nog meer (medische) redenen te bedenken, maar die laat ik even in het midden.

‘Onze dochter heeft een ontwikkelingsachterstand en door de Bumbo werden haar spieren op een andere manier aan het werk gezet en heeft ze uiteindelijk leren zitten. Bij een kindje wat zich normaal ontwikkelt zou ik het denk ik niet gebruikt hebben. Onze dochter was een stuk minder gefrustreerd omdat ze nu geholpen werd bij het zitten en niet alleen maar hoefde te liggen (terwijl ze toen al ruim 1 jaar was). Wel heeft er een fysio meegekeken omdat ik niets wilde forceren, beschadigen of verergeren.’

‘Wij zijn superblij met dit stoeltje. Onze jongste zoon zit hierin regelmatig onder de douchen omdat mama hem niet kan tillen. Ideaal!! Goed schoon te houden en wordt niet glad. Ook gebruiken we dit stoeltje om eten te geven. Hij zit hierin vanaf een maand of 6.’

Wanneer gaat een baby zitten?

Naar mijn mening gaan baby’s zitten als zij daar, zowel lichamelijk als geestelijk, klaar voor zijn. Dit is in veel gevallen rond een maand of 9. Dit is gemiddeld, als jouw kindje eerder of later zelfstandig gaat zitten is er geen reden om je zorgen te maken! Een baby ontwikkelt vanzelf, je hoeft alleen maar te kijken en te genieten! Maak je je zorgen over de ontwikkeling van jouw baby? Maak dan een afspraak bij het consultatiebureau of een kinderfysiotherapeut bij jou in de regio!

Meer tips voor een blije, ontspannen baby? Download dan nu dit e-book!

*In de blog schrijf ik over baby’s die geboren zijn bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken en waarbij er geen sprake is van onderliggende ziekten of aandoeningen.

Bronnen

[1]N. Okado en T. Kojima, „Ontogeny of the ventral nervous system: neurogenesis, fible connection, synaptogenesis and myelination of the spinal cord,” Clin Dev Med, nr. 94, pp. 31-45, 1984.
[2]I. Kostovic en M. Judas, „Transient patterns of cortical lamination prenatal life: do they have implications for treatment?,” Neurosci Biobehav Rev, nr. 31, pp. 1181-1190, 2007.
[3]M. Hadders-Algra, L. v. Eykern, A. K.-. v. d. Nieuwendijk en H. Prechtl, „Developmental course of general movements in eraly infancy. II. EMG correlates,” Early Hum Dev, nr. 28, pp. 231-251, 1992.
[4]M. H.-. Algra en T. Dirks, De motorische ontwikkeling van de zuigeling: varieren, selecteren en leren adapteren., Houten: Bohn Staflau van Loghum, 2000.
[5]B. Touwen, De neurologische ontwikkeling van de zuigeling, Utrecht: Bohn, Scheltema & Holkema, 1984.
[6]„Bumbo,” [Online]. Available: http://bumbo.nl/?product=floor-seat. [Geopend 07 03 2021].
[7]M. v. Elk en S. Hunnius, Het babybrein. Over de ontwikkeling van hersenen bij baby’s., Amsterdam: Bert Bakker, 2010.
[8]„Bol.com,” Bumbo, [Online]. Available: https://www.bol.com/nl/p/bumbo-floor-seat-kinderstoel-cool-grey/9200000076505942/?bltgh=oxBtqs3jXx8-MisjzwtLCQ.2_35.38.ProductTitle. [Geopend 7 3 2021].