Babyfysiotherapie helpt bij een overprikkelde baby

Je hebt alles gecheckt. Luier, voeding, temperatuur. En toch is je baby niet tevreden. Het lukt je maar niet om de oorzaak te achterhalen, maar je ziet duidelijk dat je baby niet happy is. Het zou zomaar kunnen dat je baby overprikkeld is. Een overprikkelde baby is vaak erg onrustig in zijn bewegingen en slaapt vaak niet heel makkelijk in en door. Prikkels zijn er altijd en overal. Wij volwassenen kunnen hier al goed mee om gaan, maar voor een baby is alles nieuw.

Alle nieuwe indrukken op een dag  kunnen we bij een baby voor zorgen dat hij overprikkeld raakt. Maar ook bijvoorbeeld een tv, een boxmobiel, een luier verschonen en badderen gaan allemaal gepaard met de nodige prikkels. Een combinatie van alle bovenstaande kan zorgen voor een overprikkelde baby. Is jouw baby altijd onrustig? Dan is het goed om goed naar de verschillende prikkels te kijken.

Fysiotherapie bij overprikkeling

Regelmatig word ik als kinderfysiotherapeut ingeschakeld bij een overprikkelde baby. Prikkel problemen worden bij voorkeur behandeld door speciaal opgeleide zorgprofessionals, zogenaamde prikkelverwerking therapeuten of SI-specialisten. SI staat voor sensorische informatieverwerking, de informatie uit onze zintuigen. Meestal is dit een kinderfysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist met deze speciale opleiding.

Als eerst wordt in kaart gebracht hoe jouw baby op prikkels van verschillende zintuigen reageert. Ook kijk ik of jouw baby overprikkeld is, of dat jouw baby juist meer behoefte heeft aan prikkels. Door alle zintuigen stuk voor stuk langs te gaan krijg ik een goed beeld van de problemen die jij met je overprikkelde baby ervaart. Na dit gesprek wordt je gevraagd een vragenlijst over verschillende prikkels in te vullen. Deze antwoorden vullen samen met mijn observatie het prikkelprofiel van jouw kind. Zodra de uitkomsten van het onderzoek besproken zijn, kunnen we starten met de behandeling. Alles doen we in overleg met elkaar.

De behandeling van een overprikkelde baby bestaat o.a. uit het geven van tips waar je direct mee aan de slag kunt. Het kan zijn dat jouw kind niet overprikkeld, maar onderprikkeld is. Als gespecialiseerde therapeut leer ik jou hoe je het beste met prikkels om kunt gaan en hoe je deze het beste kunt aanbieden.

Overprikkelde baby: huilen, onrustig en slecht slapen.

Dragen en overprikkeling

Vaak hoor je dat baby’s helemaal tot rust komen als ze gedragen worden. Dit heeft alles te maken met prikkelverwerking. Door het weghalen van bepaalde prikkels en het toedienen van andere (dempende) prikkels kan een baby vaak veel beter ontspannen. Naast kinderfysiotherapeut ben ik ook gespecialiseerd draagconsulent en neem ik draagtechnieken graag mee in mijn behandelplan. Als draagconsulent heb ik extra kennis over de invloed van verschillende materialen en draagtechnieken op de prikkelverwerking bij baby’s.

Cursus voor (aanstaande) ouders: PrikkelBaby

Wil je thuis alvast aan de slag met prikkelverwerking? Samen met ervaren draagconsulente en hechtginsspecialist Miluška Flooren van Liefdevol Dragen heb ik een laagdrempelige online cursus ontworpen, speciaal voor alle ouders, aanstaande en ervaren. In de cursus PrikkelBaby leer je alles over prikkels:

– Wat zijn prikkels
– Wat is overprikkeling/ onderprikkeling
– Hoe herken ik de signalen van een overprikkelde baby?
– Hoe help ik mijn onderprikkelde baby gedoseerd aan meer prikkels?
– Hoe pas ik prikkelverwerking toe in dagelijkse handelingen als voeden, een luier verschonen en bijvoorbeeld naar de supermarkt of stad gaan?

Lees hier meer over de cursus PrikkelBaby >> www.prikkelbaby.nl

Overprikkelde baby: huilen, onrustig en slecht slapen.

 

 

  Baby- en prikkel specialisten Miluška en Joyce

Baby’s en overprikkeling

Voorkomen is beter dan genezen, zeggen we vaak. En dat is natuurlijk ook zo. Want hoe fijn is het als je ervoor kunt zorgen dat je baby in de eerste plaats niet eens overprikkeld of onderprikkeld raakt? En als je ziet dat je kleine richting overprikkeling gaat, dat je dan op een goede manier in kunt grijpen? Je zult zien dat je tijdens de behandeling van een ervaren kinderfysiotherapeut ook heel veel leert over jezelf. Kennis over prikkels en de prikkelverwerking geeft je letterlijk inzicht voor het leven! Wil je dat ik persoonlijk met je mee kijk? Neem dan contact met me op!


Lees je liever eerst meer over mijn werkwijze? Dat kan natuurlijk ook, bekijk dan deze pagina over Babyfysio.

12 + 5 =